Har du skæve tænder?

Skæve tænder er meget almindelige. Dette er et problem for rigtig mange, da det påvirker selvværdet og lysten til at smile. Mange tøver med at opsøge en tandlæge for at finde ud af, hvilke løsninger der findes, da tanken kan virke skræmmende og dyr. Derfor tilbyder vi en gratis konsultation, så vi sammen kan påbegynde rejsen og udforske alle dine forskellige muligheder, for at få rettet tænderne.

skæve tænder retning

Hvorfor får man skæve tænder?

Der findes en række årsager til, at man får skæve tænder. Det kan være alt fra genetisk til dårlige vaner, som påvirker årsagen til skæve tænder. Den mest hyppige årsag, vi ser til skæve tænder, er genetik. Dine gener kan bestemme størrelsen og formen af dine tænder og kæbe, hvilket begge spiller en væsentlig rolle i, hvordan dine tænder er placeret. Hvis dine forældre eller nære familie har haft skæve tænder eller problemer med biddet, er der større sandsynlighed for, at du også vil opleve dette.

Andre årsager til skæve tænder ser vi ved: 

  • Pladsmangel i munden 

  • Mangel af tænder i munden 

  • Tænder står forkert i munden 

  • Sygdom i kæben 

  • Dårlig bide- eller suttevane

Kan man få skæve tænder med alderen?

Ja, det kan man godt. Grunden til det er, at mængden af muskelmasse bliver mindre med alderen, og det påvirker muskulaturen i ansigtet. Disse muskler, altså i tungen og i kinderne, hjælper med at opretholde din tandstilling, hvilket betyder når muskulaturen bliver svagere med alderen, så vil tandbuerne kollapse i siderne. Når tandbuerne kollapser vil der blive mindre plads til tænderne, og det gør så at tænderne vil overlappe hinanden – man vil typisk se det med fortænderne.      

 

Hvordan behandler man skæve tænder?

Skæve tænder kan opstå af forskellige årsager, og der findes derfor også forskellige behandlinger. Først og fremmest er en konsultation hos en specialtandlæge det, du skal starte med. Vi er her for at støtte og guide dig gennem vores område, og finde den behandling der vil passe bedst til dig.

Den behandling vi vælger, kommer an på din tandstilling, situationen og de ønsker, der forventes ved slutresultatet. Hos os tilbyder vi togskinner, tandfarvet bøjle, usynlig bøjle og invisalign. Alle disse metoder har deres fordele og ulemper, og kommer an på hver enkelt situation, vi anbefaler derfor en gratis konsultation, hvor vi finder den bedste løsning for dig.  

 

Kan man få rettet skæve tænder?

Svaret her er både ja og nej, man kan ikke rette sine tænder helt uden en bøjle. Vi tilbyder dog invisalign, som er en usynlig bøjle, der ikke har de samme gener som andre bøjler kan medføre. Dette er en unik mulighed for at få rettet sine tænder uden at skulle have togskinner eller andet form for synlig bøjle på. Det er en mulighed mange vælger i deres voksne liv, da det kan føles mindre angstprovokerende end at have togskinner på.        

 

Er det normalt at have skæve tænder?

Det er meget normalt at have skæve tænder, vi har alle skæve tænder til en vis grad. Det er sjældent, at man vokser op med 100% lige og hvide tænder, og det forbliver sådan hele livet. Mange føler sig meget pinligt berørte over deres skæve tænder, hvilket går ud over deres selvtillid. Måske er dit bid ikke påvirket rent funktionelt, men kun æstetisk. Dette er også helt normalt. Der er mange muligheder for at få rettet sine tænder, så man får lyst til at smile igen. Book en gratis konsultation, og vi ser på, hvilke muligheder der vil være bedst for dig. 

Sornsiri Sae-Wang

Sornsiri Sae-Wang

Faglig leder og specialtandlæge ved TandreguleringKBH og Clearli. Jeg har stor erfaring med behandling af børn, unge og voksne.