Unge mellem 0 - 15 år

Vidste du, at man selv må vælge sin egen private tandlæge/specialtandlæge, når man er mellem 0-15 år?

Træt af ventelisten hos din kommune?
Sikr dig rettidig behandling hos os.

Træt af Nakketræk og togskinner?
Få rettet tænderne med usynlige skinner.

Forældre til børn og unge mellem 0-15 år har ret til at vælge at deres barn kan modtage tandpleje i privat regi (fritvalgsordningen) i stedet for den kommunale klinik.

Uanset behandlingssted, privat eller kommunal, må en behandling naturligvis kun iværksættes, såfremt den er fagligt begrundet og opfylder Sundhedsstyrelsens kriterier.

 
Rettidig behandling for unge mellem 0-15 år
Spcecialtandlæge og barn snak om bøjle

Bøjle til børn

Der er som sagt en række fordele ved at benytte sig af privat regi, når dit barn skal have tandpleje. Når dit barn går i folkeskole, har de som regel en skoletandlæge de går til hvis de har problemer med tænderne, eller til et regelmæssigt tjek, for at se om alt er som det skal være. Hvis dit barn får at vide at de skal have bøjle, for at få rettet deres tænder, bliver man tilbudt en almindelig ganebøjle eller togskinner.

Mange børn synes faktisk, at det at skulle have bøjle er ret spændende, hvor andre slet ikke har lyst. Det er derfor vigtigt at lytte til dit barns behov, men stadig husker, at jo før man begynder med tandretningen, desto bedre. Vi er specialtandlæger og kan træde til med det samme og hjælpe med at få sat gang i behandlingen, så i ikke behøver at vente til det er jeres tid hos skoletandlægen.

Ganebøjle til børn

En ganebøjle bruges til at udvide overkæbens gane hos børn. Dette er nødvendigt, når der er en manglende plads i munden, hvilket kan føre til trængsel af tænderne eller andre bidproblemer. Ganebøjlen kan også anvendes til at korrigere krydsbid, hvor de øverste tænder bider ind i de nederste tænder.

Ganebøjlen består typisk af to halvdele, som er forbundet med en skrue i midten, som langsomt kan drejes for at udvide bøjlen. Dette lægger et mildt tryk på tænderne på hver side af overkæben, hvilket fremmer knoglevækst mellem de to halvdele af kæben, således at bredden af overkæben gradvist øges.

Behandlingen starter normalt i en alder, hvor barnets kæbe stadig er under udvikling, typisk mellem 8 og 14 år. Når man får en ganebøjle, kommer der nogle instruktioner om, hvordan man skal justere skruen i en bestemt “rytme”. Det er ofte en lille justering af skruen hver anden dag, men dette finder man ud af sammen med vores specialtandlæge.

Togskinner til børn

Togskinner er en fast tandbøjle som består af metallåse, wirer og elastikker, der arbejder sammen for at rette tænder og korrigere biddet. Der sidder en metallås, som er fastgjort til hver tand, med en speciel lim.

Derudover er der en metaltråd, som går igennem alle disse små metallåse, som sidder på hver tand. Disse skal justeres regelmæssigt for at give det bedste resultat. Man bruger elastikker til at korrigere måden hvorpå over- og underkæben mødes, dette er ikke altid nødvendigt.

Når dit barn skal have togskinner på, er det typisk når de rammer 12-13 års alderen. Det er svært at sige hvor lang tid, dit barn skal have togskinner på, hvis dette er det rigtige behandlingsforløb.

Der er nemlig en masse faktorer som tændernes stilling og det slutmål, der ønskes, der spiller ind. Man siger typisk at det er et forløb på 1-3 år, men det finder man ud af, efter man er startet på behandlingen og hvordan dit barn reagerer på behandlingen.

Gør brug af fritvalgsordningen for unge mellem 0-15 år

Fritvalgsordning

Fritvalgsordningen er gældende for hele tandpleje tilbuddet – dvs. den almindelige tandpleje og tandregulering.

For de familier, som vælger privat regi, er der mulighed for at få refunderet 65% af behandlingsudgifterne godkendt af kommunen (dvs. 35% egen betaling). Hvis du er interesseret i at høre mere om fritvalgsordningen, så klik her.

Nogle fordele ved at vælge os:

  • Mulighed for at tilkøbe og sammensætte en behandling med den bøjle type, som passer til ens individuelle behov (f.eks. tandfarvet bøjle i stedet for metal bøjle).

  • Større udvalg blandt behandlingsmuligheder.

  • Ingen ventetid på indledende samtale eller behandlingsstart.